3DO ZONE Forums

The Only R.E.A.L. 3DO Experience.
It is currently Sat May 27, 2017 2:53 pm

All times are UTC [ DST ]




Post new topic Reply to topic  [ 71 posts ]  Go to page Previous  1, 2, 3
Author Message
PostPosted: Mon Mar 06, 2017 8:50 pm 
Offline
3DO ZERO USER

Joined: Tue Feb 07, 2017 11:58 pm
Posts: 13
That's interesting, I can't think at first why would that be. Maybe something in specific enemies AI that uses the BSP visibility? I also wonder about the hitscanner attacks of the spidermastermind, however when it's the last enemy and shoots fast, it doesn't go slow. I thought BSP was just used for the players visibility of wall segments. I might take a look at some point at the BSP code to understand more. There is way more I don't know about Doom yet.


Top
 Profile  
 
PostPosted: Tue Mar 07, 2017 8:19 am 
Offline
3DO ZERO USER

Joined: Tue Jul 06, 2010 8:52 am
Posts: 114
Location: Russia, Sochi
As I said, there's no matter which types of monsters are on level. It may be all types without SpiderM and we'll have all this freezes. The freezes is less if there are less types of monsters in FOV or nearby.
I think that SortAllSprites function do all of this. Can't said in detail what exact in there causes this.


Top
 Profile  
 
PostPosted: Sun Mar 12, 2017 11:44 pm 
Offline
3DO ZERO USER

Joined: Tue Feb 07, 2017 11:58 pm
Posts: 13
Ok, that's interesting. I might look at the function at some point to see if I can understand what's going on.

Couldn't build the rez file properly I think. The wad utility crashes at some maps, so I run the batch files and there are crashes at some moments although it continues.
I would have liked to build the rez for the original code. This one adds the new monsters and all, so maybe I might have to build your own code in the archive. Or remove the new resources from the txt. I might have tried to add the new rez file in my project iso but freezed.

Maybe I'll look at it later again, now I am experimenting with some other things on the rendering.


Top
 Profile  
 
PostPosted: Mon Mar 13, 2017 8:22 am 
Offline
3DO ZERO USER

Joined: Tue Jul 06, 2010 8:52 am
Posts: 114
Location: Russia, Sochi
That PACK is fully workable. There are all original maps except the first one, which is my own test map. If you have crashes in that pack, try to set Windows XP compability for the WAD utility. I'll upload the WAD util source later so you may generate the binary for your own PC configuration.
If you are getting the crashes for different maps it may be because of huge size of the maps.
If you want to build the REZFILE for the original code, remove all new resources from the BuildScr.txt file and from flats.txt, LoadFlats.txt, LoadFlatsBMP.txt and also from _Convert.bat. I'll try to search original REZFILE generation in my archives.


Top
 Profile  
 
PostPosted: Mon Mar 13, 2017 9:30 pm 
Offline
3DO ZERO USER

Joined: Tue Jul 06, 2010 8:52 am
Posts: 114
Location: Russia, Sochi
Here it's the source of 3DO WAD converter. Never mind the name of the project. :|
https://cloud.mail.ru/public/EaMG/Uvmh4Nv4h


Top
 Profile  
 
PostPosted: Thu Mar 16, 2017 8:25 pm 
Offline
3DO ZERO USER

Joined: Tue Feb 07, 2017 11:58 pm
Posts: 13
Thanks!

It would be useful to have the original resource .txts


Top
 Profile  
 
PostPosted: Sat Mar 18, 2017 11:21 am 
Offline
3DO ZERO USER

Joined: Tue Jul 06, 2010 8:52 am
Posts: 114
Location: Russia, Sochi
Here it's the PACK_orig_REZFILE for making original REZFILE. WAD files from Github differs with lumps in original REZFILE (few items are replaced and so on), so I edited them. As a result we'll get not exact byte2byte REZFILE.
If you want to make byte2byte REZFILE, see PACK2. D00** files represents an extracted REZFILE with modern Makerez app which couldn't make REZFILE for 3DO. But in this case it's hard to edit the resources, you must make your own *.bat file. I recomend to use PACK_orig_REZFILE or replace all named level lumps in PACK_orig_REZFILE with D00** files from PACK2.
All resources from REZFILE have not names, so all txt scripts were made by me for more convinient work.
https://cloud.mail.ru/public/Cw28/RwLVKtDRA
https://cloud.mail.ru/public/46sY/cvjHoKQoF


Top
 Profile  
 
PostPosted: Sat Mar 18, 2017 7:27 pm 
Offline
3DO ZERO USER

Joined: Tue Feb 07, 2017 11:58 pm
Posts: 13
Thanks, I finally managed to edit e1m1 as a test and it works. Indeed I had to switch to BSP-Win32 (I didn't even know these options before on Doom Builder) and without this option I had very slow or freezing speed and mistakes like passing through some sectors. Now, I noticed something that may or may not be related with your problems of things turning very slow when monsters wake up. There are two options in DoomBuilder, "BSP-Win32-Normal" and "BSP-Win32-Fast (No Reject)". I tried the Normal so far.

From what I read here: http://doom.wikia.com/wiki/Reject, the Reject table is something that speeds up monster check for seeing the player. This seems very relevant to your test, only when the monsters wake up and have to check for visibility of the player it goes very slow. Maybe you build with fast option? I will also check putting some monsters and building without reject table to see if there is a difference.

p.s. As an irrelevant note, I do remember now there was this reject table and few clever WADs were hacking it somehow, so they made a sector in the floor with pentagram shape where the player can go and suddenly the monsters will ignore the player and not shoot even if naturally he was in sight, like it's some magic pentagram of protection. There are so much happening behind Doom I still discover.


Top
 Profile  
 
PostPosted: Sat Mar 18, 2017 8:38 pm 
Offline
3DO ZERO USER

Joined: Tue Jul 06, 2010 8:52 am
Posts: 114
Location: Russia, Sochi
"BSP-Win32-Fast (No Reject)" - same results... :(


Top
 Profile  
 
PostPosted: Sun Mar 19, 2017 2:36 am 
Offline
3DO ZERO USER

Joined: Tue Feb 07, 2017 11:58 pm
Posts: 13
Yes me too, I just did a big level with many enemies, either reject or not, mine doesn't slow down.

I think I might try to compile your code and use your rez to see what's going on.


Top
 Profile  
 
PostPosted: Sun Mar 19, 2017 11:26 am 
Offline
3DO ZERO USER

Joined: Tue Jul 06, 2010 8:52 am
Posts: 114
Location: Russia, Sochi
It would be great! Another problem is with sounds. If I add more than 4-6 sounds, the same freezes occured.
If you need to see how to make own sprites, I'll upload all new sprites with my app and their scripts.


Top
 Profile  
 
Display posts from previous:  Sort by  
Post new topic Reply to topic  [ 71 posts ]  Go to page Previous  1, 2, 3

All times are UTC [ DST ]


Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

Search for:
Jump to:  
cron
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group