CD encryption works!

Homebrew and Mods (For Software & Hardware)
cdoty
Bringer of game signing
Posts: 112
Joined: Thu Jan 18, 2007 5:42 pm
Location: Houston, TX
Contact:

CD encryption works!

Post by cdoty » Sat Jun 26, 2010 7:40 pm

Here's the results of my encryption toolkit:

http://www.rastersoft.net/3DO/HomebrewToolkit.rar

I took the homebrew released CD, changed the banner screen and removed mnemonic's intro. This was all done by decompiling and recompiling the CD with the OperaFS[De]Compiler. OperaFS[De]Compiler doesn't generate a correct rom_tags though, so it has to be hex edited (or copied from Game Guru). This only has to be done the first time.

This boots on a Panasonic FZ-1. And, Alex's 3do disk check reports this as a good iso, with no errors. All of the md5 checksums are correct, and everything is signed.

I still need to clean up the toolkit a little bit.

The outstanding issues are:
1) I have to manually set the location of the signature file.
2) It does not check or fix the checksums on the kernel files. This is not a big deal with rebuilding a CD, but does cause problems with a game built with the 3do toolkit.
3) It does not handle CDs without a banner screen.

And, I need to do more testing.

Edit:

And here's a signed version of the 3DO Bounce demo:

http://www.rastersoft.net/3DO/3DOBounce.rar

This is an example from the 3DO development kit that was posted by Mobius.

The cdrom image file was decompiled. The rom tags was replaced. The encryption toolkit fixes up the pieces that need to be fixed, except for the location of the signature file.

The System files, except for the scripts directory were taken from Game Guru. This won't be necessary once the toolkit is finished.

The iso was rebuilt, and ran through the signing toolkit. Again, Alex's 3do disk checker reports this as a good iso with no issues. And, it boots on the real 3DO.
Last edited by cdoty on Sat Jul 03, 2010 5:20 pm, edited 3 times in total.

User avatar
Scarlettkitten
3DO ZERO USER
Posts: 263
Joined: Thu Nov 27, 2008 3:01 am
Location: Rugby, UK

Post by Scarlettkitten » Sat Jun 26, 2010 10:44 pm

That is great news, well done 8)
My 3DO collection
http://www.facebook.com/media/set/?set= ... 7c5737b1dc

3x US FZ1s 1xJAP FZ1 & 1x UK Goldstar with knackered cd drive.

User avatar
mattyg
3DO ZERO USER
Posts: 890
Joined: Sun Mar 09, 2008 7:23 am
Location: Australia

Post by mattyg » Sat Jun 26, 2010 10:58 pm

I think I speak for everyone in the 3DO community when I say thank you!

The importance of this can not be underestimated and the hard work behind it is very appreciated.
"purge with fire Bretheren"

3DO is dead , long live 3DO
http://www.youtube.com/watch?v=_K2kuP_anAc

"The greatest games in the world take seconds to learn but months to master. The worst take months to learn and minutes to finish."...MattyG

User avatar
Trev
3DO ZONE MOD
Posts: 4033
Joined: Thu Jan 25, 2007 7:19 pm
Location: States
Contact:

Post by Trev » Sun Jun 27, 2010 1:08 am

My pulse sped up as I read this post ...

I echo Matty's comments w/a big thank you of my own! :D

I'm off to catch my breath ... and dream about what this means for the 3DO homebrew scene in the months to come!
Most wanted - Eye of Typhoon, 3DO Magazines issues #14 & #15, Pro Stadium, Defcon 5

cdoty
Bringer of game signing
Posts: 112
Joined: Thu Jan 18, 2007 5:42 pm
Location: Houston, TX
Contact:

Post by cdoty » Sun Jun 27, 2010 4:04 am

A working version of the toolkit can be downloaded from:
http://www.rastersoft.net/3DO/3DOHomebrewSigning.rar

Source code is also included for anyone interested in how it works.

All that should be required is to run the tool on a 3DO iso.

Iso's created with OperaFS[DE]Compiler will need to use the genromtags option (see the enclosed readme.txt for details).

User avatar
3DO Experience
3DO ZONE ADMIN
Posts: 3686
Joined: Sun Jun 24, 2007 8:47 am
Location: U.S.A.

Post by 3DO Experience » Sun Jun 27, 2010 4:11 am

AH!!!! I can't get it to work I keep getting "The system cannot execute the specified program."!
"Wait. You don't have a bag of charcoal in your gaming room???"

cdoty
Bringer of game signing
Posts: 112
Joined: Thu Jan 18, 2007 5:42 pm
Location: Houston, TX
Contact:

Post by cdoty » Sun Jun 27, 2010 4:33 am

3DO Experience wrote:AH!!!! I can't get it to work I keep getting "The system cannot execute the specified program."!


It looks like you need this:
http://www.microsoft.com/downloads/deta ... laylang=en


I posted an updated version, which shouldn't require the Visual Studio C++ runtime.

User avatar
3DO Experience
3DO ZONE ADMIN
Posts: 3686
Joined: Sun Jun 24, 2007 8:47 am
Location: U.S.A.

Post by 3DO Experience » Sun Jun 27, 2010 5:36 am

Still not working. :(
"Wait. You don't have a bag of charcoal in your gaming room???"

cdoty
Bringer of game signing
Posts: 112
Joined: Thu Jan 18, 2007 5:42 pm
Location: Houston, TX
Contact:

Post by cdoty » Sun Jun 27, 2010 6:00 am

3DO Experience wrote:Still not working. :(



Can you try this one:
http://www.rastersoft.net/3DO/3DOEncrypt.rar or http://www.rastersoft.net/3DO/3DOEncryptMinGW.rar

This is just the 3DOEncrypt program, but it's been compiled hopefully without the need for the libraries.

Or, you might need:

http://www.microsoft.com/downloads/deta ... laylang=en

This is the 2005 version of the runtime. I forgot which version I was running.
Last edited by cdoty on Sun Jun 27, 2010 6:11 am, edited 2 times in total.

User avatar
3DO Experience
3DO ZONE ADMIN
Posts: 3686
Joined: Sun Jun 24, 2007 8:47 am
Location: U.S.A.

Post by 3DO Experience » Sun Jun 27, 2010 6:07 am

Ah, http://www.rastersoft.net/3DO/3DOEncrypt.rar is running.

VERY HAPPY ABOUT THIS! THANK YOU!
"Wait. You don't have a bag of charcoal in your gaming room???"

cdoty
Bringer of game signing
Posts: 112
Joined: Thu Jan 18, 2007 5:42 pm
Location: Houston, TX
Contact:

Post by cdoty » Sun Jun 27, 2010 6:11 am

3DO Experience wrote:Ah, http://www.rastersoft.net/3DO/3DOEncrypt.rar is running.


Thanks for testing. I'll throw that one in the kit.

User avatar
3DO Experience
3DO ZONE ADMIN
Posts: 3686
Joined: Sun Jun 24, 2007 8:47 am
Location: U.S.A.

Post by 3DO Experience » Sun Jun 27, 2010 6:24 am

I have a few images I'm going to test out. Right now I get failures, but it's prob the image.

EDIT: I keep ending up with files 1.72GB no matter what image I use. It doesn't even matter what size the original iso is.
"Wait. You don't have a bag of charcoal in your gaming room???"

cdoty
Bringer of game signing
Posts: 112
Joined: Thu Jan 18, 2007 5:42 pm
Location: Houston, TX
Contact:

Post by cdoty » Sun Jun 27, 2010 7:17 am

3DO Experience wrote:EDIT: I keep ending up with files 1.72GB no matter what image I use. It doesn't even matter what size the original iso is.


I uploaded a debug version which doesn't have the problem:

http://www.rastersoft.net/3DO/3DOEncryptDebug.rar

Probably uninitialized memory, or something.


I upped another full version with the debug version of the tool, and a fix for the genromtags stuff (it wasn't writing them).

User avatar
3DO Experience
3DO ZONE ADMIN
Posts: 3686
Joined: Sun Jun 24, 2007 8:47 am
Location: U.S.A.

Post by 3DO Experience » Sun Jun 27, 2010 7:31 am

I will try this and then I'll double post to let you know how it works.
"Wait. You don't have a bag of charcoal in your gaming room???"

User avatar
3DO Experience
3DO ZONE ADMIN
Posts: 3686
Joined: Sun Jun 24, 2007 8:47 am
Location: U.S.A.

Post by 3DO Experience » Sun Jun 27, 2010 7:50 am

Well I don't know what you are doing different, I have tried so many different things with three different images and this last batch stays the same size but never loads.
"Wait. You don't have a bag of charcoal in your gaming room???"

cdoty
Bringer of game signing
Posts: 112
Joined: Thu Jan 18, 2007 5:42 pm
Location: Houston, TX
Contact:

Post by cdoty » Sun Jun 27, 2010 8:41 am

3DO Experience wrote:Well I don't know what you are doing different, I have tried so many different things with three different images and this last batch stays the same size but never loads.


What are trying it with?

If you're trying any of the SDK images, you'll have to replace everything in the system folder (except for the scripts folder), with the files from the homebrew CD or Game Guru. My guess is the SDK doesn't include software that will run on a production 3DO.

I was able to get orbatak working by decompiling it, replacing the system files, rebuilding, and signing.

So, it's either the system files or there are multiple copies of the data that need to be signed. Using OperaFS[DE]Compiler strips away the multiple copies of the data. And, if you just replace boot_code, it will hang on the banner screen.

User avatar
3DO Experience
3DO ZONE ADMIN
Posts: 3686
Joined: Sun Jun 24, 2007 8:47 am
Location: U.S.A.

Post by 3DO Experience » Sun Jun 27, 2010 9:51 am

I've been trying the Orbit SDK, (I now see why that didn't work), Orbatak (ditto), and the unencrypted Decathlon.

Maybe Deca has a similar issue. I'll have to test it out again sometime later.

EDIT: I was tired while doing this...
Last edited by 3DO Experience on Sun Jun 27, 2010 5:13 pm, edited 1 time in total.
"Wait. You don't have a bag of charcoal in your gaming room???"

User avatar
3DO Experience
3DO ZONE ADMIN
Posts: 3686
Joined: Sun Jun 24, 2007 8:47 am
Location: U.S.A.

Post by 3DO Experience » Sun Jun 27, 2010 5:08 pm

Ok I've tried as many ways as I can. Even took the Game Guru, decompiled & recompiled then tried to sign and it didn't work. Obviously the thing works because you gave am image that did but it's either me or this crappy old laptop I'm forced to work on right now. I'll wait for the finished version.
"Wait. You don't have a bag of charcoal in your gaming room???"

cdoty
Bringer of game signing
Posts: 112
Joined: Thu Jan 18, 2007 5:42 pm
Location: Houston, TX
Contact:

Post by cdoty » Sun Jun 27, 2010 8:11 pm

3DO Experience wrote:Ok I've tried as many ways as I can. Even took the Game Guru, decompiled & recompiled then tried to sign and it didn't work. Obviously the thing works because you gave am image that did but it's either me or this crappy old laptop I'm forced to work on right now. I'll wait for the finished version.


Are you using:
'3DOEncrypt genromtags isoname.iso'?

OperaFS[DE]Compiler creates a partial rom tags file; 'generomtags' will create one that matches the system files from Game Guru/homebrew release.

Another this is to ensure there is a BannerScreen file in the PARCE_ folder.

User avatar
3DO Experience
3DO ZONE ADMIN
Posts: 3686
Joined: Sun Jun 24, 2007 8:47 am
Location: U.S.A.

Post by 3DO Experience » Tue Jun 29, 2010 12:24 am

Ok I went step by step with the instructions you sent me. Still nothing. Maybe it's this laptop. I'll try again when I get my PC up again.

Anyone else try it out???
"Wait. You don't have a bag of charcoal in your gaming room???"

User avatar
BryWI
3DO ZERO USER
Posts: 1329
Joined: Sat Feb 03, 2007 8:16 pm
Location: Kenosha, WI, USA
Contact:

Post by BryWI » Tue Jun 29, 2010 6:43 am

I'll see if I can find some time tommorow to give it a try.

cdoty
Bringer of game signing
Posts: 112
Joined: Thu Jan 18, 2007 5:42 pm
Location: Houston, TX
Contact:

Post by cdoty » Tue Jun 29, 2010 6:49 am

Here's a full list of steps:

Here's the english version of OperaFS[DE]Compler:
http://www.mediafire.com/?tm1vjze2mif

Here's the homebrew release:
http://narod.ru/disk/1528979000/3DO_Hom ... 1.rar.html

For orbatak:

Used the decompiler on the homebrew release (or Game Guru) to create PARCE_3DO* (or PARCE_GameGuru*)

Used the decompiler on Orbatak.

To use the decompiler, press the De-compile button (or the left button on the Russian version), and select the ISO. On larger isos, it can take a few minutes. On Vista the X will glow red, when a mouse pointer is over it.

In the PARCE_Orbatak directory, ensure there is a 'BannerScreen' file. If not, you can use the one from the homebrew signing kit or Game Guru/homebrew release.

Go into the System directory is both PARCE_* directories.

Copy every folder from the PARCE_3DO* (or PARCE_GameGuru), except Scripts, to the PARCE_Orbatak* folder.

Compile the ISO using OperaFS[DE]Compiler, this is the Compile button or the button on the right in the Russian version.
When doing this make sure that the PARCE_Orbatak folder is selected, and appears as an open folder. You have to double click on the folder. This was one of my first mistakes when I started messing with OperaFS[DE]Compiler.

If you end up with a large iso, or the program hangs, you haven't double clicked on the PARCE_* folder.

Using the iso from OperaFS[DE]Compiler type:
3DOEncrypt generomtags isoname.iso

The iso is now ready to be tested in FreeDo or burned to a CD.

cdoty
Bringer of game signing
Posts: 112
Joined: Thu Jan 18, 2007 5:42 pm
Location: Houston, TX
Contact:

Post by cdoty » Tue Jun 29, 2010 6:53 am

3DO Experience wrote:Ok I went step by step with the instructions you sent me. Still nothing. Maybe it's this laptop. I'll try again when I get my PC up again.


I didn't even think to ask before...

Is it not running in FreeDo or on a real 3DO?

If it's failing on a 3DO, what speed are you burning the CD at, and with what software?

All my tests have been done with Nero 9 at 8x (which is the slowest I can burn), and I'm using Memorex CDs that I got at Walmart.

User avatar
3DÖ
3DO ZERO USER
Posts: 24
Joined: Wed Jul 15, 2009 1:30 am
Location: The Kingdom Of Sweden
Contact:

Post by 3DÖ » Tue Jun 29, 2010 7:42 pm

Image

No luck here either *sniff*.

I found a bunch of character images inside the disc, check them out here: http://emuconsoleexploitnews.blogspot.c ... -game.html

Btw Cdoty check private messages for a curious question:)

cdoty
Bringer of game signing
Posts: 112
Joined: Thu Jan 18, 2007 5:42 pm
Location: Houston, TX
Contact:

Post by cdoty » Tue Jun 29, 2010 10:53 pm

3DÖ wrote:Image

No luck here either *sniff*.

I found a bunch of character images inside the disc, check them out here: http://emuconsoleexploitnews.blogspot.c ... -game.html


I've seen that before, can't remember what caused it. If you can send me the first 8k of the file, I can see what it's having a problem reading. The genromtags should have fixed any problem with that though.

Let me make sure I have the latest version up. There was a problem where it wasn't writing the new rom tags. I checked the archive, and the source still has the bug in it, I'm not sure about the tool though. I will post an updated version when I get home.

Nice site, by the way.

User avatar
3DO Experience
3DO ZONE ADMIN
Posts: 3686
Joined: Sun Jun 24, 2007 8:47 am
Location: U.S.A.

Post by 3DO Experience » Tue Jun 29, 2010 11:07 pm

I was using FreeDo, I did get the message from above when doing it step by step. Many other times it didn't stall and went all the way through but the image didn't run.
"Wait. You don't have a bag of charcoal in your gaming room???"

cdoty
Bringer of game signing
Posts: 112
Joined: Thu Jan 18, 2007 5:42 pm
Location: Houston, TX
Contact:

Post by cdoty » Wed Jun 30, 2010 1:37 am

I uploaded the latest version. This will definitely write the rom tags.

User avatar
BryWI
3DO ZERO USER
Posts: 1329
Joined: Sat Feb 03, 2007 8:16 pm
Location: Kenosha, WI, USA
Contact:

Post by BryWI » Wed Jun 30, 2010 5:00 am

looks like the latest version works. I got it too boot up to the banner (nice banner! lol) in freedo but the arcade proto i tried just hung in limbo from there. I'm going to try something else this time.

EDIT: I was able to get orbattak signed and booted. Latest toolkit worked for me. biggest problem is that double click in the compiler. wow, what an easy mistake to make.
Image

User avatar
Scarlettkitten
3DO ZERO USER
Posts: 263
Joined: Thu Nov 27, 2008 3:01 am
Location: Rugby, UK

Post by Scarlettkitten » Wed Jun 30, 2010 12:21 pm

Out of interest what software would be needed to write a new game for the 3DO. Do you have to use the mac toolkit software or can software be written in C++ on a PC and compiled to run on the 3DO some how. Excuse my question but I'm not a programmer just asking for a friend who is :D
My 3DO collection
http://www.facebook.com/media/set/?set= ... 7c5737b1dc

3x US FZ1s 1xJAP FZ1 & 1x UK Goldstar with knackered cd drive.

cdoty
Bringer of game signing
Posts: 112
Joined: Thu Jan 18, 2007 5:42 pm
Location: Houston, TX
Contact:

Post by cdoty » Wed Jun 30, 2010 2:02 pm

Quagmire wrote:Out of interest what software would be needed to write a new game for the 3DO. Do you have to use the mac toolkit software or can software be written in C++ on a PC and compiled to run on the 3DO some how. Excuse my question but I'm not a programmer just asking for a friend who is :D


Ideally you need the mac software. But mnemonic's homebrew CD allowed you to run his Sonic demo, which was developed without the toolkit. There is source code to the toolkit routines, with a little work a PC toolkit could be created.

You would have to develop your own graphics format, or use some tool to convert into the 3DO formats.

Then again, Basilisk (http://basilisk.cebix.net/) runs well on a modern PC.

Post Reply