FreeDO with hardware graphics acceleration

4DO & Freedo, we have tried playing some 200 games on them - if you have a question we might be able to help!

Moderators: Devin, Bas, 3DOKid

Post Reply
User avatar
JohnnyDude
3DO ZERO USER
Posts: 261
Joined: Thu Nov 15, 2007 12:56 am

FreeDO with hardware graphics acceleration

Post by JohnnyDude » Mon Aug 08, 2011 4:39 am

I have been allying with with Google translate and browsing some of the Russian forums. Altmer at some point passed a remarkable barrier with a proof-of-concept in his version of FreeDO.

Has anybody else looked at these screenshots? http://www.arts-union.ru/smf/index.php?topic=265.0;

Here's a copy of one:
Image

Notice the resolution of the image, It's far beyond 320x240. In fact, these scenes are rendered with real polygons. This is similar to to remakes of Doom that use OpenGL rather than the game's original software rendering, like Doom Legacy. As for 3DO emulation, I think this is the holy grail. This would significantly improve any game that relied on 3D graphics. Of course, all those games relying on video or sprite graphics simply wouldn't receive any benefit.

These screenshots were from over a year and a half ago, though. I've pinged Altmer, and apparently he's still working on FreeDO (which is great news!). I'm intensely hoping that he allows me to help out, since 4DO is based off a version of the FreeDO code that definitely doesn't include improvements like these.

I can't find a version of FreeDO that includes these improvements though. Is there a version floating around out there that I can't find?

User avatar
BryWI
3DO ZERO USER
Posts: 1329
Joined: Sat Feb 03, 2007 8:16 pm
Location: Kenosha, WI, USA
Contact:

Post by BryWI » Mon Aug 08, 2011 5:21 am

That is impressive. I don't think that was included in the 2.1 alpha that was on Altmer's site. I would love to see that in 4DO.

PS. I edited my post in your other thread with my findings on your emu.

User avatar
3DO Experience
3DO ZONE ADMIN
Posts: 3686
Joined: Sun Jun 24, 2007 8:47 am
Location: U.S.A.

Post by 3DO Experience » Thu Aug 11, 2011 1:01 am

Wow. Imagine this running on an X-Box.
"Wait. You don't have a bag of charcoal in your gaming room???"

User avatar
Austin
Master Poster & Pricing Expert
Posts: 1823
Joined: Sun Dec 20, 2009 11:30 am
Location: Fairfax, VA
Contact:

Post by Austin » Thu Aug 11, 2011 2:13 am

3DO Experience wrote:Wow. Imagine this running on an X-Box.
I would be curious if the XBOX can handle a 3DO emulator. I know it can do PSX emulators fine.. Ah.. I hope there's a day where we all find out! :D

User avatar
3DO Experience
3DO ZONE ADMIN
Posts: 3686
Joined: Sun Jun 24, 2007 8:47 am
Location: U.S.A.

Post by 3DO Experience » Thu Aug 11, 2011 3:58 am

FreeDO ran on it, or at least that's what was said in the forum.
"Wait. You don't have a bag of charcoal in your gaming room???"

User avatar
Calavera
3DO ZERO USER
Posts: 153
Joined: Wed Jun 08, 2011 1:07 am

Post by Calavera » Tue Sep 06, 2011 2:31 am

I had a russian version of FreeDO that had that option. It slows it down a bit if iI remember correctly.
Image

User avatar
JohnnyDude
3DO ZERO USER
Posts: 261
Joined: Thu Nov 15, 2007 12:56 am

Post by JohnnyDude » Tue Sep 06, 2011 6:17 am

Well, I've found that FreeDO 2.1a has "expande resulution". This renders things to 640x480. I don't really know if it's doing hardware acceleration either (I doubt it).

Calavera, is the version you're referring to a different one with other options?

Post Reply